Geçtiğimiz yaz Hatay’a gittiğimizde bu kozmopolit şehrin meşhur yanlarından biri olan ‘’ipekçilik’’ hakkında da araştırma ve öğrenme maksatlı ziyaretlerde bulunduk. Antakya’da, Türkiye’de artık sayıları pek az olan ipek ustalarından Yılmaz ailesine uğradık… İpekböceğinin mucizevi maharetini yakından incelemek ve kumaşlarının nasıl dokunulduğuna şahit olmak beni çok heyecanlandırdı. Zira eskiden kumaşlara naylon eklenmezdi. Sırf ipekten dokunurdu. Şimdilerde ise saf ipek dendiğinde bile inanması zor…
Moda’nın üretime doğru çıktığı yolculuk beni en çok meraklandıran. Yapım aşamaları, emek sarfiyatı… Kumaşların birer kıyafete dönüşmeden öncesinde de bir teşekkül süreci yatıyor. İşte bir dut yaprağında, ipekböceği kendisi içeride kalacak şekilde kozasını örmeye koyularak ipek kumaşının oluşumunu başlatır… Kozayı hem içten hem de dıştan, dalların üzeri bembeyaz olacak şekilde, kozalarını büyük bir çaba ve titizlikle örerler.
Bu kozaların küçük bir kısmı kelebeklerin çıkıp yumurta vermesi için bekletilir. Diğerleri ise ipekböceği kozayı delerek çıktığında ipeğe zarar vereceğinden “boğma” denilen bir işlemle koza içinde öldürülür. Kozaları boğmak için, içinde su kaynamakta olan büyük bir kazan kullanılır. Kozaların içindeki tırtılların yaklaşık 80 derece buharda ölmesi sağlanmış olur.
Bu işlemden sonra ipek ipliğinin liflerinin yumuşatılması gerekir. Kozalar yumuşamak için 70-80 derecede kaynayan suyun içine atılırlar. iplikler çıkrıklarla çekilerek çile haline getirilir. İpekböceğinin en ilginç ve mucizevi yaradılış özelliği ise iki ay süren kısacık ömründe bize bıraktığı tek bir kozadan yaklaşık 1000 metre uzunluğunda ipek teli elde edilmiş olmasıdır.
İpek ipliğinin oluşumundan sonra ise Yılmaz ailesi kendi atölyelerinde el dokuması tezgahlarında harika kumaşlar dokumaya başlıyorlar. Kimisi renkli kimisi kendinden desenli kumaşlar, büyük bir itina ve emekle meydana geliyor.
Bir yaradılış mucizesiydi tanık olduğum ve öğrendiğim… Pamuk beyazı kozalar yüzlercesi birarada harika bir görüntü sergiliyorlardı. Uzunca bir süre bakmaktan kendimi alamadım.
Isıtılmış kazandan yumuşacık çıkan ipek lifleri istenilen renklere doğal boya ile boyanır bobinlere sarılır.
Sevgiler….
15 yorum “”Kozadan İpeğe””
Gece gece yazıyı okumadım, sakin kafayla okuyacağım öncelikle söyleyeyim. Bunu sadece “aa balayındaki o pembe desenli elbiseeenn :)” diye dikkatli okuyucu modumla yorum yazmak istediğim için yazıyorum :)
:) Evet çok dikkatli bir okuyucusun ;)
Gölge gibi duran elbisemi farketmişsin maşAllah.:)
Öptüm seni..
:) merhaba, trt de bi belgeselde izlemiştim insanlar bursada evlerinde ipek böcekçiliği yapıyorlardı ve belgesel herşeyi o kadar ince detayına kadar österiyodu ki, allahım ne büyüksün nelere kadirsin demiştimm…çook güzel bi belgeseldi, belki youtube da falan vardır..izlemenizi öneririmm. bi de sizden daha sık post istiyorum sizi izlemek çook keyifli ama biraz yoğunsunuz herlade bu aralar.. sizden azcık feyz alalım, yaptıklarınızdan, fikirlerinizdenn :))
sevgileerr
TRT’nin belgeselini araştırmalıyım mutlaka.Eminim çok güzeldir.
Ah bu hafta biraz yoğundu.Aslında ben de daha sık yazmak istiyorum.İnşAllah daha sık görüşeceğiz:)
Sevgiler…
yakından görmen bambaşka birşey olmalı ,keşke kelebekleri bu şekilde yapmak zorunda kalmasalar ,ha kürk giymişsin ha ipek
Yakından görmek çok daha heyecanlı oluyor gerçekten.
Aslında kelebeklerin öldürülmesini anlatırken senin dediğin aklıma gelmedi değil.Ancak kelebeklerin ömrü zaten çok çok az. Bir de ipek ne kürk kadar pahalı ne de ihtişam sembolü.Benim bu atölyede gördüğüm saf ipeklerin metresi çok ucuz. Kumaşçılar üzerlerine çok fazla fiyat ekliyorlar. Bir de ipek kumaş sağlığa da dost.Neticede naylon barındırmıyor. Cildi tahriş etmez. Ama kürk tamamen şaşaa amaçlı ve bu yüzden uzun süre ömrü olacak hayvanlar katlediliyor ve herhangi bir avantajı da yok.
Sevgiler…
Harika bir hikaye.. Bir mucize..
Ama içim sızlamadı değil,kozaların o kazan içine atıldıklarını düşününce..
Evet canım.Rabbimin mucizesi…
Her yaratılan varlık gibi onların da sebeplerinden biri..İpek..
Sevgiler…
selam
blogumda ödülün var canim ;)
Çok teşekkür ederim :)
Sevgiler…
seni merak ettim umarım iyisindir
bu arada üstteki yazın çok eğitici olmuş
dua ile kal
Çok teşekkür ederim ilgine. Yoğunum şu sıralar yazmaya pek vakit bulamıyorum.Ama iyiyim çok şükür.
Sevgiler…
ne kadar da ii arkadaşlarsınız.KEŞKE benim de sizler gibi arkadaşlarım olsaa
değerli arkadaşım 22senedir ipekçilikle uğraşmaktayım ipekçilik okadar kolay bir meslek deyil türkiyede ipekli dokuma ipliği yapılamamaktadır yani organzin çözgü atkı bahsettiğim iplikler italya veçin uzakdogu ülkelerinden türkiyeye ulaşmakta makina ekipmanları olmadığı için ipliğin makinadaki durunu okadar nazik olmalıki ipek üzülmemeli busanatı eniyi italyanlar yapıyor ben bursa nın ensaygın ailesinin yanında ipekçiliği öğrendim saygılarımla
merhaba,
acaba ipek iplik nerede satılır bilginiz var mı?iğne oyası yapmak için kullanacağım ama hiçbir yerde bulamadım.kullananlarda söylemiyor ki nereden bulduklarını..