Moda Yazarı – Tasarımcı

HAUTE COUTURE

Moda ile ilgili olanlar Haute Couture’ü duymuşlardır. Kelime anlamı ince dikiş olan Haute Couture, bence modanın lüksü anlamını da taşır.

Bu terimi kullanan pek çok moda evi görüyoruz. Fakat gerçek Haute Couture yapan moda evi çok az ve bu ünvanı almak hiçte kolay değildir. Fransız Moda Federasyonu tarafından verilen bu ünvan, uzun aşamalardan geçtikten sonra veriliyor. Senede en az iki kez 80 parçalık koleksiyon yapılması şart! ve bu parçalar dünyada tek olma özelliği taşır. Üstelik bu koleksiyonlar en az 70 kişinin çalıştığı atölye tarafından hazırlanır.


Haute Couture’ün en sevdiğim yanı ise ince işçiliği… Fermuarından, kullanılacak detaylarına kadar herşey elde hazırlanır. Örneğin elbise üzerinde süs olarak broş tarzı bir çiçek kullanılacaksa asla hazır malzeme olmaz bu çiçek.. Mutlaka en titiz şekilde elde yapılır. Hatta kumaş kaplı düğme kullanılacaksa, düğmeler de yine atölyede ki kişiler tarafından hazırlanır.
İşlemesinden danteline kadar büyük özveri ile hazırlanan bu kıyafetlerin malzemeleri de oldukça pahalıdır. Beni en çokta kumaşları büyüler.. Saf ipekler, ipek kadifelerden tutunda ipek şifonlara, ipek satenlere kadar….

Haute Couture’ü moda dünyasına İngiliz modacı Charles Frederick Worth kazandırmıştır. Bu nedenle Worth ” Modanın Babası” ünvanını taşır.Charles Frderick Worth kadınları 1800’lü yılların abartılı ve rahatsız giysilerinden kurtararak ama yine ihtişamı koruyarak tuvaletler hazırlamıştı. İlk moda evini de kendisi kurmuş ve ilk kez kıyafetlerini canlı manken üzerinde sunan modacı olmuştur. Bir bakıma defile serüvenini de Worth başlatmış diyebilirim.

Haute Couture dönecek olursak, bu kıyafetler bahsettiğim ince işçilik, son kalite malzeme kullanımı ve dünyada tek üretilen kostümler olma özelliğini taşıdığı için oldukça pahalıdır. Bu nedenlede dünyada sayılı kadın Haute Couture tuvaletler giyebiliyor.
sevgiler…

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir