Pilise demişken hatta İssey Miyake ismini anmışken O’dan bahsetmeden geçmek olmazdı! Zira moda dünyasında kıvrımların ustası diye anılır İssey Miyake. Japon modacı olan Miyake, tasarımlarında deneysel olmaktan yana. Yenilikçi kimliği ile yaptığı tasarımlar sanat eseri özelliği taşıyor. Fütüristik bakış açısıyla tasarladığı kıyafetler, formları ve sunuş biçimi dolayısıyla moda gündeminde zirvede olmayı başarıyor!
Minicik piliselerle hazırladığı kıyafetler bana Mariano Fortuny çağırışımı da yaptı. Esasen bu iki kimliği birbirine çok yakın buldum. Her ne kadar ayrı zamanlarda yaşamış olsalarda moda tasarımına yönelik inceleyici tavırları aynı paralelde… Kıyafet tasarımına gelecekçi ve deneysel yaklaşımları onların unutulmayacak kostümler yapmasındaki en önemli hususiyetlerini gösteriyor. İssey Miyake ve Mariano Fortuny için tasarım önce kumaşla başlıyor. Yani aslında onların kıyafetlerindeki öncelik doku tasarımından geçiyor. Doku ile kıyafet bir bütün halinde meydana geliyor böylelikle.
İssey Miyake tasarımları herkesi şaşırtacak nitelikte oldu her zaman. Çünkü baz kalıplar arasında kalmamış daima yeni bakış açıları sorgulamış bir modacı Miyake… Araştırmacı kimliğinin de vermiş olduğu hareketle yeniliklerinin ardı arkası kesilmez. Onun tasarımlarında kumaşın cinsi ve dokusu kıyafetin çizgisiyle ahenk içerisindedir.
Tasarımın hayat biçimi olduğunu İssey Miyake’nin an be an sorgulayıcı olmasından anlıyoruz. İlham kaynağına bu şekilde ulaşır modacı. Çıkış noktasını bulduğu yerden yepyeni icatlara koşar. Ekseni modadır pek tabii. Kalıplarında yeni ufuklar görürsünüz, kostümlerin teatral olduğunu da söyleyebiliriz birer heykel olduklarını da. Zira ben baktığımda esnek heykeller görüyorum İssey Miyake’nin kıyafetlerinde…Adeta birazdan harekete geçecekmiş hissiyatı uyandırıyor.
Teknolojinin hayatımızın merkezi olduğu günümüzde tasarımcılar yeni materyal arayışları içerisindeler. Çoğu zaman malzemelerin, çıkış noktası olduğu tasarımlar görürüz. Tıpkı İssey Miyake’de olduğu gibi… Dokunun hayat bulduğu kumaşlar çizgleriyle birer kıyafete dönüşür. Dokusuna kadar düşünülmüş ve sıfır noktasından başlatılmış olan bir kıyafet de müzelerin moda salonlarının gözdesi olur, kitaplara konu olur, modacının da efsanesi olur.
Sevgiler…
Foto Kaynak; metmuseum, designblog, arttattler.
2 yorum “Kıvrımların Ustası; İssey Miyake”
“Esnek heykeller” ifaden çok yerinde olmuş. Issey Miyake’nin kokuları da kostümleri gibidir, esnek-sade ama sıradışı. Kendi bildiğim birşey ile bu doyurucu yazıya bir katkım olsun istedim :)
Leyla’cım İssey Miyake ile ilgili yazarken kokusunun çok beğenildiğini okudum. Doğrusu çok merak ettim.
Sözlükte çok övgü alan bir parfüm. En yakın parfgümeride kokalamak istiyorum :) Hele sen de sıradışı olduğunu söylüyorsan ;)
Sevgiler…