Dünyanın en büyük modaevlerinden Dior, eğlenceli aksesuarlar yapmak için Alman sanatçı Anselm Reyle ile anlaştı. Reyle, gösterişli ve eğlenceli sanatını klasikleşmiş Dior aksesuarlarıyla birleştirerek alışılmışın dışında, farklı bir koleksiyon hazırladı.
Bir Christian Dior rüyası olan sanat ve moda bileşkesi, Dior’un genç yaşında, henüz modayla tanışmadığı yıllarda, Avrupa’nın çeşitli şehirlerine yaptığı geziler sırasında sanat zevkini pekiştirirken modaya da ilgi duymasıyla başlar. Paris’te bir resim galerisi açan Christian Dior; Pablo Picasso, Matisse ve Baroque gibi büyük sanatkarların eserlerini sergileyerek iş dünyasına adım atar. Fakat babasının iflasıyla galerisini kapatıp ailesiyle çalışmak zorunda kalır. Yıllar sonra büyük tutkusunu Dior modaevini kurarak gerçekleştirir. Bugün Dior modaevinin Anselm Reyle ile olan anlaşması markanın gidişatını renklendirirken kurucusuna da saygı duruşu vasfı taşıyor.
Ekonomik krizi fırsata çevirdi
Dior’un klasik çantaları geçmişte büyük satışlar elde etmiş olsa da son beş yılda durgunluk yaşıyordu. Eskisi kadar tutulmayan aksesuarlar için markanın bir yeniliğe yönelmesi kaçınılmaz olmuştu, bunu da Anselm Reyle ile yaptı.
Moda camiasında bu tip reformlarla diğer markalara esin kaynağı olan Marc Jacobs’ı hatırlamakta fayda var. Jacobs, Louis Vuitton’un kreatif direktörü olduğunda marka zaten devler arasındaydı ama Jacobs ile çok daha büyük bir ivme kazandı. Zira Jacobs, Vuitton’un mirasını riske etti ve markanın klasik dokusunu bozmadan Haruki Murakami ve Stephen Sprouse gibi artistlerle çalışarak yeni yorumlar getirdiği tasarımlarıyla Louis Vuitton’u adeta yeniden inşa etti. Önünde Marc Jacobs gibi kuvvetli bir örnek bulunan Dior modaevi çanta satışlarının gerilemesini bir fırsata çevirdi.Dior için bu çalışma bir ilk olsa da şimdiden başarılı bir yol aldığını söyleyebiliriz. Zaten modanın gittikçe farklı materyallerle tasarım geliştirmeye yönlendiği günümüzde modaseverlerin beklentisi de bu yönde yenilikler görmek… Anselm Reyle’ın Dior için tasarladığı aksesuar koleksiyonu normalde soluk olan sonbahar-kış gardırobuna eğlenceyi geri koymaya çok hevesli. Stiline sanat katmak isteyenler için bu koleksiyon mükemmel bir seçim.
Avrupa sanat dünyasının önde gelen isimlerinden Almanya doğumlu, çağdaş ressam Anselm Reyle’ın Dior ile masabaşına oturması John Galliano’nun kreatif direktörlükten kovulmadan öncesine dayanıyor. Uzun bir zaman dilimi sayılabilecek bu süreçte modaevi ve sanatçı galeri gibi çalıştı. Ortaya çıkan koleksiyon Dior’un güçlü artistik vizyonunun devamı niteliğini taşıyor. Anselm Reyle değişik objeleri başlangıç noktası kabul edip onları modifiye ederek sıkça kullandığı neon renklerle yeni bir stil meydana getirmesiyle tanınıyor. Gösterişli ve eğlenceli çalışmalarını Dior’un aksesuarlarıyla birleştirirken markanın klasik dokusuna sanat tınıları ekledi.
Kapitone dikişli, klasik Lady Dior çantaları
Anselm Reyle’ın artistik estetiğiyle neon ve kontrast renklere büründü. Koleksiyonda kullanılan mor, pembe, saks mavisi, elektrik yeşili, gri ve siyah renkler Reyle’ın kendi çalışmalarında da sıkça kullandığı tonlar. Çantaların sap kısmındaki üçgen parçalar sanatçının kendi buluşu. İlk defa bir moda markasına katkıda bulunan Reyle, kendi tasarımlarında kullandığı kamuflaj desenini çanta, ayakkabı ve mücevherlere yansıttı. Çalışmalarında folyo boyamalar yapan sanatçı aynı tekniği Dior’un imzası olan ‘canage’ kalıbın üzerine metalik renklerle uyguladı. Bu birliktelik ayrıca Dior’un güzellik ürünlerine de yansıdı. Çantalarla aynı renklere sahip beş oje ve kamuflaj motifin yer aldığı göz farı da koleksiyonun diğer parçalarından…
Anselm Reyle for Dior ismini taşıyan moda dünyasının yeni birlikteliği ilk olarak geçen aralık ayında 10’uncu yılını kutlayan Miami Art Basel’da görücüye çıktı. Ocak itibariyle de dünya çapındaki tüm Dior mağazalarında!
*Bu yazı Star Gazetesi Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
2 yorum “Klasik Dior’a Sanatsal Dokunuş”
Sportif havaya bürünmüş bir Dior bana Dior gibi görünmüyor. Bu yüzden sevemedim bu adamın Dior’a katkılarını..
Evet kattığı tarz farklı ama adamın kendi sanatsal ünü de var. Dolayısıyla meraklısı da çok olacaktır.