Onunla birlikte Prada bir statü sembolü haline geldi. Moda için kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içinde markayı en iyiler arasına çıkardı. Günümüz modasının yönünü tayin eden, trend belirleyici, kilit isim ‘’Miuccia’’ 2012 yılının mayısında Metropolitan Müzesi’nin konuğu olmaya hazırlanıyor.
Miuccia’nın öyküsüne Prada’nın kurucusu büyükbabasından başlamak gerek. 1913’te Mario Prada markasını kurduğunda bu kadar büyümeyi hayal ederek mi çıkmıştı yola? Mario Prada kadınların iş hayatında yeri olmadığına inanan bir adamdı. Ama Prada’yı Prada yapan torunu oldu. Miuccia’nın büyükbabası deri ürünler üreten bir platform kurmuştu kendine. En iyi materyallerle çalışması bugün Prada çantanın statü simgesi olmasının zeminini oluşturmuştu. Fakat zaman geçtikçe moda hızlanan, rakipleri çoğalan bir endüstri haline dönüşüyordu. Mutlaka ‘yenilik’ istiyordu. Deri çantalar ve ayakkabılar yapan Prada, İtalyan moda camiasında Gucci ve Hermes gibi devlerin arasında irtifa kaybetmeye başlamıştı. 1950’lerden itibaren marka düşüşe geçerken Miuccia farklı alanlarda yetişiyordu. Modaya uzak değildi ama gelecek için düşlediği meslek bu değildi. Gençliğinde bir yandan sokaklarda komünist bildiriler dağıtırken diğer taraftan siyasal bilimler okuyordu. Sanata olan ilgisi daha çok sahneye yönelikti, beş yıl mim dersi aldı. Miuccia’nın modaya dair bir gelecek tasviri yoktu ancak kader onu 1978’de markanın başına geçirdi. Moda tasarım üzerine eğitimi olmamasa da genetik mirası sayesinde modayı algısı kusursuzdu.
Miuccia’nın Prada şirketini resmen devralmasıyla birlikte ilk büyük yenilik de gelir. İpek görünümlü naylon çantalarına üçgen prada logosunu ekleyerek ‘’it bag’’ fenomenini başlattı. İlk etapta dedesinin yolunda ilerleyen Bayan Prada kıyafet tasarlamayı reddediyordu. Ancak 1977’de evlendiği, Prada’ya o dönemde deri tedarik eden Patrizio Bertelli, karısının yeteneğinin farkındaydı ve onu moda arenasına her yönüyle çıkabileceğine ikna eden, cesaretlendiren o oldu. Aslında Prada’nın asıl gelişimi bu evlilikle başladı demek doğru olur. Kısa bir sürede lüks bir moda evine dönüştü Prada. Time dergisi 20’inci yüzyılın en etkili isimleri arasında Miuccia Prada’yı gösteriyordu. Üstelik markayı teslim aldıktan kısa bir süre sonra dünyanın en zengin 100 kişisi arasında oldu hep. Miuccia, aile şirketinin göçüp gitmesine mani olmak amacıyla çıktığı bu yolda soyadını devleştirdi. Her sezon defilesinde bir adım önden gitmeyi başarıyor. Çünkü Miuccia, gerçekleştirdiği her yeni akımdan sonra daha yenilerini düşünmeye başlıyor.’’Ben her zaman imkansız bir şey yapmak istedim’’ diyen Miuccia, sofistike çizgisi, lüks ama gösterişten uzak bakış açısıyla trend belirleyici unvanını fazlasıyla hak ediyor. Onun koleksiyonlarındaki her bir parça öylesine kuvvetli ki nerede, kimin üzerinde görürseniz görün ‘Evet bu Prada’ dedirtir. Beklenmedik bir anda ortaya koyduğu tasarımlarıyla pek çok trendin fitilini ateşleyen isim O. Modada seçtiği yalın dille şatafattan imtina ederek ortaya koyduğu lüks anlayışı Prada’nın kimliğini ifade eder.
Üstelik onu eğlendiren bir başka markası daha var; Miu Miu. İsminin kısaltışmışı olan bu marka ile şüphesiz kendisi kadar modaseverler de eğleniyor. Sanatın modaya kucak açtığı Metropolitan Müzesi’nde Alexander McQueen’in rekor sayıda izlenen sergisinin akabinde yeni ekspozisyonda kimin yer alacağı merakla beklenirken günümüz modasının mucize kadınlarından Miuccia Prada, geçmişte moda dünyasının var oluşunda büyük etkisi bulunan Elsa Schiaparelli ile bir arada mayıs ayında Metropolitan’da!
[ Bu yazı 19 Kasım Star Gazetesi Cumartesi Ekinde yayınlanmıştır. Bundan böyle her cumartesi Star Gazetesinde moda yazılarımı okuyabilirsiniz. ]
2 yorum “Star Gazetesi; Aileden Modacı Metropolitan’da, Miuccia Prada”
Diğer sayfanızdan buraya ulaşabildim su an ki kulalndığınız sayfa diğerinden cok cok daha güzel. Ayrıca prada şirketinin kurulumundan bu güne kadar gelişimi ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Beğendiğinize sevindim. Ben teşekkür ederim.