Moda Yazarı – Tasarımcı

Tarihi Anlatan Kumaşlar

Blogumun takipçisi olan bir beyefendi için kaftan tasarımı ve bu kaftanlar için kumaş araştırması yaptım. Özellikle kumaş seçiminde çok keyif aldım. Etnik desenli kumaşlar daha önce görmediğim türdendi. Hepsi birer tablo misaliydi. Kültürümüzün yansımaları minyatür sanatıyla kumaşa dokunmuş. En çok beğendiğim bu kumaş oldu. Ben kaftan tasarımı için baktım ancak salon veya oturma odası için örtü takımı yapan bile vardı.Düşünsenize; tarihimizin resmedildiği bu kumaştan runner dikilebilir. Çok farklı bir hava katar eminim salonumuza.

Üç farklı rengi olan bu şahane kumaş çok amaçlı kullanılabilir. Örneğin, en çok beğendiğiniz minyatür kısmı keserek tablo bile yapabilirsiniz.

Dünyaca namı bilinen Mevlana’yı hatırlatan bu kumaşta kaftan için kullanılabilir. Semazenlerin sema ederken nakşedildiği kumaşta bir harikaydı!
Daha önce Tuğra’ya duyduğum hayranlıktan bahsetmiş miydim? Bu desene bayılıyorum adeta. Nasıl bir asalet var her çizgisinde… Nasıl bir his… Tarihini okumayan bir milletiz maalesef. O kadar zengin bir kültürümüz var ki ben okudukça çok üzülüyorum. Zira sahip olduğumuz değerleri kaybetmiş, bizim olmayan değerlere hayranlık duyar olmuşuz! Tuğra desenli kumaşlarla birlikte Tuğra’nın kısımlarını anlatan küçük bir alıntı ekliyorum. Okunmaya değer…

TUĞRA’NIN BÖLÜMLERİ

1- Sere (Kürsü):
Tuğranın en altında bulunan ve asıl metnin yazılı bulunduğu kısımdır.
2- Beyze’ler (Arapça: yumurta): Tuğranın sol tarafında bulunan iç içe iki kavisli kısımdır.
3- Tuğ’lar: Tuğranın üstüne doğru uzanan “elif” harfi şeklindeki uzantılardır. Her zaman elif değillerdir. Bazen harf de değillerdir. Yanlarında yer alan flama şeklindeki kavislere “zülfe” denir.
4- Kollar (hançere): Beyzelerin devamı olarak sağa doğru paralel uzanan kollardır.

Alıntı

Sevgiler…

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 yorum “Tarihi Anlatan Kumaşlar”