Moda Yazarı – Tasarımcı

Yürüyen Sanat

Ankara Cepa alışveriş merkezinde İtalyan ayakkabısının tarihi 150 çift ayakkabı ile sergileniyor. ‘’Yürüyen Sanat’’ adlı bu sergide 1300’lü yıllardan günümüze kadar özenle saklanmış bir koleksiyonu ilgiyle inceledim. Moda tarihinde okuduklarımı birebir görmek beni hem heyecanlandırdı hem de bilgilerimi daha da kalıcı hale getirdi.
Çok eski ayakkabıların yanında yakın geçmişe dair ünlü modacıların ayakkabı tasarımları da yer alıyordu.

Koleksiyonun en eski parçalarından, 1300’lü yıllara ait nubuk bir çarık…

1460 yılından bir erkek ayakkabısı.. sadece rengi solgun gözüküyor. Belkide doğal rengi budur. Zira o yıllarda kimyevi hiç birşey kullanılmıyordu ve o nedenle herşey daha kaliteliydi …


Rönesans döneminden kalma erkek ayakkabısı… Kadife kumaş ve kordon ile süslenmiş. Şimdilerde böyle bir erkek ayakkabısına rastlamak neredeyse mümkün değil. Tiyatro için dizayn ediliyordur belki. Ama o dönemde erkek kıyafetleri yüksek ve katlı yakalı, büyük düğmeli dar ceketler, dize uzanan botlar ve diz altında bota sokularak giyilen pantolonlardan oluşmaktaydı. Tıpkı bu ayakkabı gibi kadifeler, kordonlar ve çok süslü düğmeler de aksesuar olarak vazgeçilmezdi.


1600 yılından dantel kaplama süslü bir erkek ayakkabısı… Bu dönem Barok dönemi olarak adlandırılır. Modanın en renkli ve en ihtişamlı olduğu dönemdir. Sadece tekstilde değil mimaride de çok detaycı ve harikulade bir çağdır. Bu ayakkabıdan da anlaşılacağı üzere erkekler çok süslü ve ihtişamlıdır. Eski çağlara ait filmleri izleyenler hatırlarlar.. bol erkek gömlekleri, kolları ve yakaları fırfırlı, hatta yakadan aşağı sallanan tüller..saçlar uzun ve yapılmış:))

ve Rokoko (1700-1800) döneminden günümüze dek gelen ayakkabılar… Kadınlar kabarık eteklerinin altına bir o kadar süslü ama küçük topuklu ayakkabılar giymişler. Etekleri o kadar ağırdı ki fazla topuk o döneme göre imkansızdı:)

Yine aynı döneme ait bir terlik… Kimbilir belki geceliğiyle belki de şömine başında kahvesini yudumlarken giyinmiş bu terliği….

Rokoko döneminden bir erkek ayakkabısı;

1900 yılına ait bir tiyatro modeli;

1900’lü yıllardan çocuk ayakkabıları :) Ne kadar sevimliler değil mi?
1920’ler… Çarliston modasının yılları… Kadınlar rahatça dans edebilmek için rahat giysilerle birlikte rahat ayakkabıları tercih etmişler. İlk kez etek boyu diz altına kadar kısalmış ve vücuda oturmayan kıyafetler giyilmiş. Çarliston dansının etkisiyle kat kat fırfırlı etekler, boncuk ve püsküllerin sarktığı elbiseler giymişlerdir.
Moda tarihinde çok sevdiğim bir dönem… 1950’ler…
1958 yılının apartman topuk modasından devasa bir ayakkabı…
ve bir apartman topuk daha… En çok dikkat çeken ayakkabıydı… Giyilmesi olanaksız bence. Kullanılması çok zor… Show amaçlı yapılmış olmalı…

Geçtiğimiz yıl hayata veda eden dünyanın sayılı modacılarından Yves Saint Larurent’in yumurta topuklu 1980 yılına ait ayakkabısı…

Son olarak günümüz modacılarından yakın geçmişe ait tasarımlar…

Sergi ay sonuna kadar devam edecek. Sonrasında İstanbul’da devam edecek. Yerini bilmiyorum. Henüz belli değil sanırım. Yerini ve zamanını öğrenirsem yazarım mutlaka.

sevgiler…

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir