Moda Yazarı – Tasarımcı

Keçe ve Öykü Thurston

Okulda, araştırma dersi için ‘’Keçe’’ yi tez konusu olarak almıştım. Keçeyle ilgili araştırma yaparken ulaşmak istediğim sonuç; keçenin yaz mevsiminde de kıyafet olarak kullanılabilmesiydi. İlk etapta keçenin tanımı ve tarihsel gelişim süreciyle başladım araştırmama. Kültürümüzle birebir iç içe olan keçenin eskiye nazaran öneminin ülkemizde azaldığını gördüm. Aslında son zamanlarda sanatsal malzeme olarak çok kullanılıyor. Takı tasarımında bilhassa en çok rağbet görüyor. Ancak bijuterilerden aldıklarımız gerçek keçe değil. İşlenmiş ve sentetik madde karıştırılmış keçeler kullanıyoruz şu an.

Bu, doğal ve dokusuz yüzeye sahip materyalin yazlık kıyafetler için üretilebilir olabileceği neticesine ulaşmak için pek çok araştırma yaptım. Hepimizin aklına keçe denilince kalın ve tenle temas ettiğinde batan bir kumaş geliyor. Oysaki ince liflerle ve doğal yöntemlerle işlendiğinde yazlık giysi olarak da kullanılabiliyor ve kesinlikle rahatsız etmiyor.

Araştırma sürecimde keçe ile ilgilenen tasarımcılar hakkında bilgi edindim . Özellikle kuzenim vasıtasıyla ismiyle karşılaştığım Öykü Thurston, istediğim sonuca ulaşabileceğimi gösterdi bana. Art.i.choke ismini verdiği markasıyla keçe tasarlayan ve modacı olarak değil ‘’keçe tasarımcısı’’ olarak anılmak isteyen Öykü Thurston, hem kış hem de yaz mevsimi için keçeden doğal kıyafetler üretiyor.


Küçük yaşta Japonya’da tanıştığı keçe, kariyerinde çıkış noktası oldu. İç mimarlık eğitimi alan Öykü Thurston, bitirme tezini keçe üzerine yaptı. Moda pazarlamacısı olan kardeşiyle birlikte çalışıyor. İç mimari eğitiminden almış olduğu alışkanlıkları doğrultusunda keçe tasarımında fonksiyonelliğe önem veriyor. Keçeden elbiseler, şallar, kaftanlar ve çantalar üreten tasarımcı, bebekler için de ayrı bir kreasyon hazırlıyor. Doğallıktan uzaklaştığımız ama bir o kadarda doğallığa dönmek istediğimiz günümüzde keçe tasarımı daha da popüler olmalı.



Art.i.choke markasının anlamına gelince, iki anlamı var. Biri enginar… Ailece İzmirli olan Öykü Thurston enginarı çok seviyor ve keçenin doğaya ve natürelliğe olan yakınlığıyla enginarı bağdaştırıyor. Arasına noktalar koyarak yazıldığında ise ‘’boğazıma takılan sanat’’ anlamına geliyor. Çok hoş bir isim değil mi? Çok sevdim ben, hem markayı hem ürettiklerini…


Öykü Thurston tasarımları etsy’de ki sayfasında da yer alıyor.

Sevgiler…

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir