Moda Yazarı – Tasarımcı

Genç Osman

Uzun zaman olmuştu tiyatroya gitmeyeli.. Halbuki sinemadan daha çok seviyorum tiyatro izlemeyi.

Ankara’da bir süredir ‘’ Genç Osman’’ oynuyor. Kardeşim ve kuzenimle beraber gittik. Konusu, kostümleri ve müzikleri çok güzeldi. Tabi ki oyuncuları da çok başarılıydı. Uzun süredir internetten bilet bakıyorduk. Kapalı gişe oynuyor. Ankara’da olanlara tavsiyem mutlaka gidip izlenmeli.

Ben tabi izlerken bi taraftan da kostümleri inceliyordum:))) Osmanlı’nın giyim tarzını anlatan çok fazla kaynak yok ne yazık ki. Dolayısıyla ‘’Genç Osman’’ gösterimi pek çok açıdan tarihe ışık tutuyor.

Bilhassa kadınların giyiminden söz edecek olursak, işlemeler hepsinde vardı. İşlemesiz bir Osmanlı kadınından söz etmek pek mümkün değil zaten:)). Erkek giyiminde dahi kullanılıyordu. Pek çok işleme tekniği var. Belli başlı modacılarımız bu teknikleri kullanmaya devam ederek kültürümüzü yansıtmaya çalışıyorlar.

Elbiselerin kolları bileğe doğru genişliyordu. Üstünde ayrıyeten cepken veya elbise varsa bile iç gömleğinin kolları verev ve genişleyerek dışarı doğru çıkartılmıştı. Ben severim uçuş uçuş modelleri:))) O nedenle çok hoş buldum. Osmanlı giyiminin olmazsa olmazlarından kemerler, baş bağlama stilleri, süslü çarıklar vee kumaşlar harikaydı. Şalvarların üstüne giyilen üçetek ve bindallılar sırma tekniğiyle işlenmişti.


Kadife kumaşlarda mürdüm rengi üzerine altın sarısı işlemeyle orta yaş kadınlarına giydirilmişti. Genç kadınlarda açık tonlar tercih edilmiş. Pembe kıyafet resimdenkinden daha güzel görünüyordu salonda.

Erkeklerde ise tepelikler ve kürk detayları onları oldukça görkemli gösteriyordu. Yeniçerilerin şalvarları dizde uzun çizmelerine kadar getirilip dökümlü bir görüntü elde edilmişti. Onların başlıkları sarayda ki diğer erkelerden daha farklı tabi.Arkaya doğru sarkarak devam ediyor.


Yeniçerilerden bir sahne;

En güzel başlıklar padişaha aitti şüphesiz.




Kumaşları yakından görebilmeyi çok isterdim. Kumaşlara dokunmak bir tasarımcı için çok çok önemli. Ben kumaş seçerken farklı tonları veya farklı dokularda ki kumaşları yan yana koyarak hayal etmeye çalışıyorum. Kumaşçıdayken çok daha güzel tasarımlar ortaya çıkabiliyor:))

Tiyatronun başlamasıyla yeniçerilerin mehter marşı eşliğinde sahneye gelişi;
İnsanın tüyleri diken diken oluyor gerçekten…

sevgiler….

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir